sâmbătă, 30 iulie 2016

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre tratamentul cu implant dentar


1. Implantul dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a unui dinte lipsă. În cazul implanturilor nu este necesară intervenția pe alți dinți (așa cum se întamplă în cazul punților dentare) acesta înlocuind doar dintele lipsă. De asemenea, implantul poate fi folosit atunci când lipsesc ultimii dinți din gură.

2. Sunt anumite afecțiuni care contraindică tratamentul cu implanturi. Pentru a stabili dacă puteți beneficia de tratament cu implanturi este necesar să consultați medicul dentist.

3. Sunt necesare investigații suplimentare (radiografii, computer tomograf) pentru a stabili grosimea și înalțimea osului.

4. Tratamentul cu implant dentar este unul de durată și se realizează în mai multe etape.
Prima etapă este cea chirurgicală. Etapa în care se inserășurubul” (implantul) în os. Această etapă este urmată de o perioadă de 4-6 luni, timp în care se așteaptă integrarea implantului în os. Practic, în această etapă se înlocuiește doar rădăcina dintelui pierdut.
Cea de a doua etapă este etapa protetică, etapa în care se realizează coroana pe implant.
Colaborarea între medicul chirurg si protetician este foarte importantă. Medicul chirurg este cel care inseră implantul în os, proteticianul este cel care realizează lucrarea protetică (coroana) pe implant.

5. De cele mai multe ori este nevoie și de adiție osoasă. După o extracție dentară osul se remodelează și scade în înalțime și grosime. Este recomandat să inserăm implantul imediat post-extracțional sau cât mai devreme, astfel încât să evităm modificările ce apar la nivelul oaselor și dinților vecini.

6. Pe piață există mai multe sisteme de implanturi ce nu sunt compatibile între ele. De aceea este foarte important să solicitați medicului denumirea sistemului pe care il folosește.

7. Intervenția de inserare a implantului se face cu anestezie locală într-o ședință de 1-3 ore. Nu este necesară internarea în spital sau anestezia generală.

8. În etapa protetică se realizează o amprentă (mulaj) al dinților ce va fi trimisă in laborator. Pe baza acestei amprente tehnicianul va realiza lucrarea protetică pe implant.

9. Exista mai multe variante de tratament protetic: coroane cimentate, înșurubate, din materiale diferite: metalo-ceramică, oxid de zirconiu, etc. Medicul dentist vă poate prezenta opțiunile și vă va ajuta în alegerea celei mai bune soluții de tratament.

10. Igiena foarte bună și vizitele regulate la medicul dentist pot prelungi durata de viață a unui implant dentar.
Medicul dentist vă va explica cum sa întrețineți lucrarea protetică și va stabili un interval de timp la care sa veniți la control.


Dr. Iuliana Secara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu